|
Mitsuteru YOKOYAMA
|
İsim: |
Mitsuteru YOKOYAMA |
Cinsiyet: |
Erkek |
Doğum Tarihi: |
18/6/1934 |
Resmi Sitesi: |
[www]
|
Linkler: |
[ANN]
[Wiki]
|
Giriş Tarihi: |
19/03/2007 |
Son Değişiklik: |
21/03/2007 |
|
Hakkında:
18 Haziran 1934'de Kobe'de doğdu.Küçük bir çocukken roman ve çizgi roman okumayı oldukça seviyordu , sonrasında Osamu TEZUKA 'nın Metropolis'ini okuduğunda ileride hobisi oldukça ilerleyecekti.Ulaşabildiği birkaç çizerin çizimlerini ve tekniklerini incelemek amacıyla Kobe'den ayrılarak Tottori'deki yakınlarına gitti.Geri dönmeye hazırlanırken artık II. Dünya Savaşı başlamıştı ve bu nedenle uzun bir süre Kobe'ye dönemedi.Savaştan sonra şehrini yıkılmış bulmuş olsa da bir süre sonra Metropolis'e ait bazı çizimler buldu ve içindeki inanç yeniden doğdu : İçindeki biriken düşünceleri bir çizer olarak dile getirecekti.Metropolis'in de etkisiyle hem okula kaldığı yerden devam ederken bir yandan da kendi çizimlerini çizerlere gönderiyor ve görüşlerini alıyordu.Okul bittikten sonra Kobe'deki bir bankada çalışmaya başladı , çizimlerini gönderdiği kişilerin çoğu onun ileride başarılı bir çizer olabileceğine inanmıyorlardı.Hayatından çizer olmayı 4 yıl çıkartmaya çalıştıysa da yapamadı ve işini bırakarak bir film şirketinin reklam bölümüne katıldı.Amacı çizimlerin hareketli filmlerde kullanılabileceğini görmekti , bu amaçla görüşmeler yapıyor ve ilk Manga'sı üzerinde çalışıyordu.
O sıralar Japon toplumu gerek kültürel gerekse ekonomik olarak darbe almış olsa da resimli çizimler hala ilgi görüyordu.Bu süre zarfında çizimlerini geliştirmiş olan 20 yaşındaki Yokoyama , Osaka'lı bir yayınevine çizimlerini kabul ettirdi ve yayınevinin siparişi için ilk çalışmasını hazırladı : "Otonashi no Ken" (Silent Sword) , ilgi görmesi üzerine bunu diğerleri izledi : "Shirayuri Monogatari" (The White Lily Story) ve "Maken Reppu Ken" (Demonic Whirlwind Sword) : Bunlar daha çok Japonya'nın geçmişine dair epik hikayelerdi , onun hayatını sonsuza dek değiştiren çalışması ise Gigantor olarak da bilinen Tetsujin-28 oldu.Shirayuri Monogatari'nin Tokyo'daki bir yayınevinin dikkatini çekmesi üzerine elden geçirilmiş bir versiyonunu hazırladı ve bu sayede kitlelere ilk kez ulaşması oldu.Bu olay aynı zamanda Shounen türünün ilk ortaya çıkışı kabul edilebilir.
Haziran 1956'da Tetsujin-28 geniş çaplı dağıtıma başladı ve bu 1951'de doğan Astro Boy ile birlikte Anime alanındaki ilk bilimkurgu örneklerden oldu.1960'lara doğru hazırladığı tüm Manga'lar ilgi gördü ve tamamına yakını Anime'lere uyarlandılar : Giant Robo , Red Shadow , Otenba Tenshi , Babel II , Mahoutsukai Sally , Cosmic Baton Girl Kometto-san bunlardan bazılarıdır.Bunun yanısıra bazılarının TV dizisi ve film versiyonları da yapıldı.
Mitsuteru YOKOYAMA'nın en büyük başyapıtı Çin edebiyatı klasiği Romance of Three Kingdoms'ın 60 Volume'a ulaşmış yeniden kurgusu Sangokushi'dir : Bu yapıtı ile 1991'deki Manga Artists Association ödülünü kazandı.
15 Nisan 2004 tarihinde evinde çıkan bir yangın sonucu yaşama veda etti.
İlgili Haberler:
21/05/2008 - Romance of the Three Kingdoms
Senaryo:
Dizayn:
Orjinal Eser (Anime):
|
|
|